Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Zorg Detectie Netwerk

Het Zorg Detectie Netwerk is een geavanceerd online immuunsysteem. Hiermee wapenen zorginstellingen zich tegen digitale virussen en ander kwaad. Z-CERT, bouwt samen met ruim honderd zorginstellingen, het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) en private partijen aan dit netwerk.

Dreigingen

Directeur Z-CERT Wim Hafkamp spreekt van een ‘collectief geheugen voor digitale dreigingen.’ “In de biologie spreek je over ‘immuun zijn’ voor een bepaalde ziekte als je ‘geheugencellen’ hebt die de ziekteverwekker herkennen. Deze geheugencellen zijn gecreëerd toen je de ziekteverwekker voor het eerst tegenkwam. Zodra de ziekteverwekker zich opnieuw laat zien, springt het immuunsysteem in. Dat zorgt voor een snelle en effectieve response. Het Zorg Detectie Netwerk werkt op een vergelijkbare manier tegen digitale virussen en andere cyberdreigingen.”

Detectieschild

Het Zorg Detectie Netwerk vormt een detectieschild om de zorginstellingen heen, waardoor zorginstellingen immuun worden voor bepaalde aanvallen die eerder zijn gezien bij en door andere zorginstellingen. Wanneer een van de aangesloten organisaties kwaadaardige activiteiten ontdekt, die gebruik maakt van phishing of malware, deelt die organisatie dit met het netwerk. In cybersecurity-termen noemen we dit ‘IOC’s’ (Indicator of Compromise). Deze IOC wordt direct herkend door de andere aangesloten zorginstellingen. Die kunnen dan de ‘ziekteverwekker’ opruimen voordat het essentiële netwerken raakt.

Ransomware

Er zijn al veel IOC’s toegevoegd van phishingsites, ransomware en andere malware. Onlangs zijn IOC’s opgenomen die geassocieerd zijn met statelijke actoren die proberen in te breken bij Amerikaanse onderzoeksgroepen die COVID-19 gerelateerd onderzoek uitvoeren. Door deze IOC’s ook hier te delen, wil Z-CERT voorkomen dat eventuele Nederlandse onderzoeken ook slachtoffer worden van spionage door statelijke actoren.

IOC's

Hafkamp: “We zijn heel blij met alle aangesloten zorginstellingen die nu al IOC’s met het netwerk delen. Het Zorg Detectie Netwerk is relevanter dan ooit. Er is veel bereidheid bij deelnemers om deel te nemen. Zij realiseren zich ook: Een dreiging richting de een is een waarschuwing voor de ander. Alleen samen maken we de zorg digitaal veiliger.”

Zorg Detectie Netwerk is alleen toegankelijk voor zorgorganisaties die zijn aangesloten bij Z-CERT.

Meer informatie over het ZDN of over het aansluiten bij Z-CERT? Neem dan contact op met [email protected]