Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Over de teller

Met de teller houdt Z-CERT ransomware-incidenten bij die zich in de Europese zorgsector hebben voorgedaan. Hierbij gaat het om ransomware-incidenten bij zorgverlenende organisaties. Niet bij hun leveranciers of partners.Een incident wordt geteld als een ransomware-incident wanneer 1 of meerdere bestanden versleuteld zijn geraakt door het toedoen van een actor die niet geautoriseerd was om deze handeling uit te voeren. Over het algemeen zal de actor uit zijn op financieel gewin, en moet het slachtoffer een bedrag betalen om een digitale sleutel te verkrijgen die gebruikt kan worden om de versleuteling terug te draaien.

Een incident wordt geregistreerd op deze teller als:

  • De organisatie op zogenoemde “dataleak” sites verschijnt van een bekende ransomware-groep.
  • De organisatie het incident zelf bekendmaakt bijvoorbeeld via een persbericht of op zijn eigen website.
  • De organisatie het incident zelf meldt bij Z-CERT.
  • Z-CERT uit vertrouwde bron verneemt dat er zich bij een zorginstelling een ransomware-incident heeft afgespeeld.
  • Het incident in het nieuws gekomen is waarbij het incident door verschillende betrouwbare nieuwsmedia is genoemd. Voorwaarde is dat het incident niet ontkend wordt door de organisatie die het incident heeft ondergaan.

Disclaimer

De teller wordt wekelijks bijgewerkt. Het kan dus zijn dat er, op het moment van uw bezoek aan deze website, nieuwe ransomware-incidenten zijn bijgekomen die nog niet zijn meegenomen in de teller. De hoeveelheid vermelde incidenten geeft niet aan hoeveel incidenten er daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. De teller telt alleen die incidenten bij die publiek gemaakt zijn in openbare bronnen die Z-CERT monitort en incidenten die bij Z-CERT zelf zijn gemeld. Helaas zal de echte hoeveelheid ransomware-incidenten bij zorginstellingen in Europa en Nederland hoger liggen.