Wij zijn Z-CERT

Over ons

Z-CERT is een afkorting van Computer Emergency Response Team voor de zorgsector. Met andere woorden: Bij Z-CERT werken cybersecurity-experts die helpen om zorginstellingen digitaal veilig te houden. Dagelijks speuren de eerstelijns security-specialisten van Z-CERT diverse bronnen af naar dreigingen voor de zorgsector. De zorgorganisaties zijn zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van hun digitale systemen, maar als het misgaat kan Z-CERT te hulp schieten. Om die reden wordt Z-CERT ook wel de ‘digitale brandweer van de zorgsector’ genoemd.

Over Z-CERT

Zorgspecifieke kennis

De tweedelijns support bestaat uit security-specialisten die nauw samenwerken met het security-netwerk van Z-CERT. Zij analyseren binnengekomen dreigingsinformatie en vertalen dit naar de zorgsector. Deze specialisten hebben specifieke kennis van zorggerelateerde ICT-systemen.

Het team van Z-CERT bestaat verder uit directeur Wim Hafkamp, business consultants, office management en een communicatieadviseur.

Sinds 2017

Z-CERT is opgericht op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse GGZ (GGZ) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Z-CERT is een stichting zonder winstoogmerk. In januari 2020 is Z-CERT aangewezen als computer emergency response team voor de gehele zorgsector (Wet beveiliging netwerk- en informatiediensten).

Raad van Toezicht Z-CERT

Voorzitter
Namens de Nederlandse ggz; Albert van Esterik (voorzitter Raad van Bestuur GGz Centraal)
Namens de NFU; Mark Janssen (lid Raad van Bestuur Radboudumc)
Namens de NVZ; Carlijn de Ruijter (lid Raad van Bestuur van het Máxima Medisch Centrum)
Namens de Rijksoverheid; Michel van Leeuwen (directeur Artificiële Intelligentie ministerie van Justitie en Veiligheid)

MSSP's

De IT-security bedrijven Conscia, Equans, Fox-IT, Ilionx, KPN Security, Motiv, Nomios, ON2IT, Orange Cyberdefense, Pinewood, Tesorion, Unica ICT Solutions en Wortell delen via het Zorg Detectie Netwerk zorgspecifieke dreigingsinformatie met hun klanten uit de zorgsector. Deze bekende security-partijen hebben hiervoor een intentieverklaring getekend met Z-CERT.

Deelnemers

Z-CERT bedient een groot aantal zorgpartijen, waaronder de meeste ziekenhuizen, GGZ-instellingen, gehandicapten- en ouderenzorg en diverse koepelorganisaties in de zorg.

Maak kennis met het team van Z-CERT

Word jij onze collega?
Kom werken bij Z-CERT.