Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Ransomware, laat de aandacht niet verslappen

Wist u dat: Z-CERT research doet naar veel voorkomende vormen van cybercriminaliteit. Op basis van onderzoek uit openbare bronnen en informatie van deelnemers worden kennisproducten gemaakt. Zoals een whitepaper over ransomware specifiek voor de zorgsector.

Ransomware is nog steeds in opmars. Al jaren zien onderzoekers een toename van gijzelsoftware wereldwijd. De werkwijze waarop cybercriminelen hun slachtoffers tot betaling dwingen is wel veranderd de afgelopen jaren. In plaats van veel organisaties of individuen om een relatief klein bedrag te vragen, werken criminelen gerichter op organisaties die een hoger geldbedrag kunnen betalen. Ook de zorgsector in Europa ervoer vorig jaar een toename van doelgerichte aanvallen met ransomware. In 2020 werden er minder doelgerichte aanvallen met ransomware op zorginstellingen in Europa gemeld in vergelijking met het half jaar daarvoor, maar waakzaamheid blijft altijd geboden.
Onlangs werkte Z-CERT samen met het NCSC aan een algemeen ransomwarepaper. Dat factsheet geeft antwoord op algemene vragen over ransomware. Daarnaast heeft Z-CERT dus een zorgspecifiek whitepaper over ransomware gemaakt waarin dieper wordt ingegaan op de maatregelen die de zorgsector kan nemen tegen deze vorm van criminaliteit.