Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Kennisbank

Z-CERT schrijft regelmatig kennisartikelen of whitepapers over verschillende cybersecurity-thema's. Bekijk de thema's en artikelen hieronder.

Incident Management

Het is niet de vraag of maar de vraag wanneer je organisatie te maken krijgt met een cyberincident. Ook de sterk gedigitaliseerde zorgsector heeft met regelmaat te maken met digitale incidenten. Denk aan datalekken, phishing, malware of een verstoring van de dienstverlening door een incident bij een dienstverlener.

Lees meer
Computerscherm met groot, rode waarschuwingstekst in beeld

Phishing & fraude

Phishing is aan de orde van de dag en het wordt steeds moeilijker om phishingmails van echt te onderscheiden. Cybercriminelen gebruiken phishing om persoonlijke gegevens of wachtwoorden te verkrijgen, maar steeds vaker gebruiken ze phishing om malware te verspreiden.

Lees meer

Kwetsbaarheden

Kwetsbaarheden zijn gaten of programmeerfouten in software. Via deze gaten kunnen cybercriminelen een netwerk binnendringen. Ze maken dan een software code die gebruik maakt van de kwetsbaarheid in de software.

Lees meer

Malware

Malware, een afkorting van ‘malafide software’, verwijst naar software dat is ontworpen om de computer van een legitieme gebruiker te infecteren en de gebruiker op verschillende manieren schade toe te brengen.

Lees meer

Awareness

Cybersecurity awareness is niet alleen belangrijk op het werk, ook thuis is het van belang om zorgvuldig op de cyberveiligheid te letten. Juist nu thuiswerken zo gewoon is geworden, zoeken criminelen naar de zwakste schakel.

Lees meer
Kantoortuin met medewerkers achter computers

Informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging in de zorg is een verzamelbegrip en gaat over alles wat nodig is om een datalek of ongewenste toegang tot belangrijke informatie over patiënten/cliënten en klanten of relaties te voorkomen. Hieronder vindt u een collectie van berichten en documenten over informatiebeveiliging in de zorg.

Lees meer