Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Malware

Security alert (foto: Elchinator, Pixabay)
Kennisbank

Malware, een afkorting van ‘malafide software’, verwijst naar software dat is ontworpen om de computer van een legitieme gebruiker te infecteren en de gebruiker op verschillende manieren schade toe te brengen. Voorbeelden van malware zijn: trojans, gijzelsoftware en spyware.

Gerelateerd nieuws

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de impact op de Nederlandse zorgsector

Nieuws Phishing Malware

De situatie is vergeleken met onze vorige update (8 april) onveranderd. Er zijn geen aanvallen waargenomen op Nederlandse zorginstellingen en ook internationaal zijn deze gevallen niet gemeld. Echter de situatie kan snel veranderen op het moment dat het conflict escaleert. Ook binnen het huidige dreigingsbeeld is alertheid noodzakelijk. Z-CERT acht het aannemelijk dat dit conflict een stimulerende werking zal hebben op cybercrime en verwacht op de langere termijn een toename van ransomware-aanvallen. Ook is collateral damage (nevenschade) door bijvoorbeeld DDoS-aanvallen een reëel scenario.

Lees meer

Emotet; de digitale plaaggeest is terug van weggeweest

Nieuws Malware

Berucht, beroemd, gevreesd, Emotet malware was het allemaal. Tot begin dit jaar. De Nederlandse politie rolde samen met diverse buitenlandse opsporingsdiensten het Emotet netwerk op en schakelde het uit. Maar voor een digitaal virus is geen vaccin en dus is Emotet terug, vernieuwd en verbeterd. Zondag 14 november is de vernieuwde Emotet-malware voor het eerst weer waargenomen.

Lees meer
Computerscherm met groot, rode waarschuwingstekst in beeld

Fors meer ransomware bij Europese zorginstellingen

Nieuws Malware

Europese zorginstellingen hebben sinds begin van dit jaar te maken met fors meer ransomware-aanvallen dan het jaar ervoor. Het gaat, voor zover bij Z-CERT bekend om 25 aanvallen in Europa, waarbij 66 zorglocaties zijn geraakt. In Nederland hebben sinds januari 2021 vier zorgorganisaties te maken gehad met ransomware.

Lees meer
Laptop met een slot

Cybermaand 2021: Tien tips tegen ransomware

Nieuws Malware Awareness

Speciaal voor de cybersecuritymaand 2021 diepen we onze Tien gouden tips tegen ransomware verder uit. Wat moet je nou precies doen met de Office macro's? En hoe kan whitelisting je helpen in de strijd tegen cybercriminelen? Lees het hier en op LinkedIn.

Lees meer
Laptop met hangslot