Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Wortell sluit zich aan bij Zorg Detectie Netwerk van Z-CERT

Managed security provider Wortell gaat dreigingsinformatie die relevant is voor de zorgsector delen met het netwerk van stichting Z-CERT, het expertisecentrum op het gebied van cybersecurity in de zorg. Z-CERT en Wortell hebben daartoe een intentieverklaring ondertekend.

Wortell sluit zich aan bij het Zorg Detectie Netwerk (ZDN) van Z-CERT. Dit betekent ook dat Wortell zorgspecifieke dreigingsinformatie van Z-CERT gaat delen met haar klanten uit de zorgsector.

Het ZDN vormt sinds 2020 een detectieschild om de zorginstellingen heen. Z-CERT directeur Wim Hafkamp legt uit wat het belang is van ZDN. “Z-CERT is al sinds 2020 bezig om binnen de zorgsector een cybersecurity ecosysteem in te richten waarbij op een vertrouwelijke en efficiënte manier zorgspecifieke incident- en dreigingsinformatie wordt gedeeld via het Zorg Detectie Netwerk. Hierbij worden ook leveranciers van security monitoringdiensten aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen betrokken.”

Wanneer een van de aangesloten organisaties kwaadaardige activiteiten ontdekt, deelt die organisatie dit met het Zorg Detectie Netwerk. In cybersecurity-termen heet dit een ‘IOC’ (Indicator of Compromise). Deze IOC’s worden direct herkend door de andere aangesloten zorginstellingen zodat zij maatregelen kunnen nemen om zelf beschermd te zijn tegen die dreiging.

Steeds meer samenwerking

In de afgelopen jaren zijn meerdere leveranciers gekoppeld aan het Zorg Detectie Netwerk. Hafkamp: “Ik ben dan ook verheugd dat met de jongste aansluiting van Wortell de teller inmiddels op dertien staat. Hopelijk zullen in 2023 nog meer managed security service providers willen aansluiten op het Zorg Detectie Netwerk want het motto was en blijft immers: een dreiging richting de één is een waarschuwing voor de ander. Zo maken we samen de zorg digitaal veiliger.”

“Veel zorginstellingen kunnen te maken krijgen met een hack, of ransomware-aanval, dan kunnen alle gegevens van cliënten op straat komen te liggen, of komt de dienstverlening in de zorg in gevaar”, weet Sander van Kooten, directeur Zorg, Wortell. “Daar moeten onze klanten binnen de zorg echt niet aan denken. Met de samenwerking met Z-CERT zijn we in staat onze zorgklanten nu nog beter te ondersteunen.”