Wat ga je doen als jouw organisatie het slachtoffer is geworden van ransomware? En hoe voorkom je dat patiëntdata en dat de behandeling van patiënten in gevaar komt? Om dat uit te vinden onderwierp het Deventer Ziekenhuis haar eigen organisatie op 30 mei aan een grootschalige cybercrisisoefening.
Tientallen medewerkers van het ziekenhuis werkten mee aan de oefening in de functie die ze dagelijks hebben. Ze werden daarbij bijgestaan door enkele externe begeleiders die het verloop van de oefening observeerden. Volgens het scenario werd de ICT helpdesk ’s ochtends vroeg gebeld door medewerkers van verschillende verpleegafdelingen omdat ze geen toegang meer kregen tot het elektronisch patiëntendossier (EPD). Al snel kwamen er steeds meer klachten omdat de artsen niet meer bij de gegevens van hun patiënten konden.
De omvang van de crisis blijkt in eerste instantie lastig in te schatten, evenals de vraag of er data naar buiten is gelekt of dat buitenstaanders toegang hebben gehad tot medische gegevens. Dan komt het aan op crisisoverleg en actie binnen het ziekenhuisteam. Er moeten veel organisaties op de hoogte worden gesteld van wat door het crisisteam voorlopig een ‘ICT-storing’ wordt genoemd. Op een kopie van de echte website van het ziekenhuis wordt een liveblog bijgehouden over de storing omdat het ziekenhuisbezoek gewoon moet kunnen doorgaan.