Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Z-CERT presenteert tweede Cybersecurity Dreigingsbeeld voor de zorg

Voorkant Dreigingsbeeld in de zorg

De grootste digitale dreiging in de zorgsector is ransomware. Het afgelopen jaar steeg de hoeveelheid ransomware-incidenten in de zorgsector in Nederland en Europa aanzienlijk. Dat blijkt uit het Dreigingsbeeld voor de Zorg dat is samengesteld door analisten van de Stichting Z-CERT. Z-CERT is het expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg. Het is de tweede keer dat Z-CERT een Dreigingsbeeld opstelt.

Voor deze editie hebben honderd instellingen uit de geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen, verzorgings- en revalidatiecentra hun incidentdata in detail gedeeld met de analisten van Z-CERT. Deelnemers en meerdere leveranciers hebben openheid van zaken gegeven in een online-enquête en tijdens interviews. De zorg-CISO’s (Chief Information Security Officers) deelden informatie over incidenten, beveiligingsmaatregelen en incident respons.

Dit leverde een schat aan informatie op dat samen met openbronnenresearch de basis vormt van dit Dreigingsbeeld. Evenals vorig jaar wisselt dreigingsinformatie zich af met columns van ervaringsdeskundigen en thema’s zoals Log4j.

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een alinea met tips en adviezen in de hoop dat lezers actie zullen ondernemen om de veiligheid van de
zorgsector nog verder te verbeteren.

Downloads

Download hier het Cybersecurity Dreigingsbeeld voor de zorg 2021